En filmstjärna av nordiskt ursprung.

Har tidigare skrivit om några ikoner inom westerngengren. Tänkte fylla på med en till som har gjort några roller som har gjort honom odödlig. James Arness är hans namn. Han föddes den 26 maj 1923 i Minneapolis i Minnesota i USA. Hans far hade sitt ursprung i Norge som hans farfar lämnade 1887. Då hette han Aursnes. James mor härstammade från Tyskland. Så hans ursprung i det nya landet gjorde alltså entré under den riktiga westernperioden. 
Under Andra Världskriget ville han bli stridspilot i amerikanska flygvapnet. Hans längd på 2,01 meter gjorde att han istället hamnade i armén. Han deltog i landstigningen och slaget vid Anzio i Italien. Han blev där illa skadad i höger ben. Detta gjorde att han hade ont och haltade resten av sitt liv.
Efter militärtjänsten liftade han till Hollywood där hans första roll var i filmen "A farmers daughter" med Loretta Young.
 
Filmaffisch från 1947.
 
Han blev snart förknippad med westernfilmer och blev god vän med John Wayne. Han var t.ex med i westernfilmen Gun the man down.
 
James Arness.
 
Efter flera filmer blev han erbjuden rollen som sheriffen Matt Dillon i TV-serien Gunsmoke. Serien sändes första gången 1955 och höll sedan på i 20 säsonger fram till 1975. I Sverige gick serien under namnet Krutrök.
Handlingen utspelar sig i Dodge City i Kansas.
 
James Arness som Matt Dillon i Gunsmoke.
 
Från en episk roll till en annan. Arness lämnade stadslivet i Gunsmoke för att ta sig an rollen som stigfinnaren Zeb Macahan i tv-serien How the West was won, känd i Sverige som Familjen Macahan. Den gick från 1977 till 1979.
Den handlar om en familj som vid inbördeskrigets tid beger sig frön öster mot dom ociviliserade vidderna i väster. Zeb visar sig oumbärlig i många situationer. Vid den här tiden hade jag lite brevkontakt med James Arness och nedan är ett fotografi föreställandes Zeb. James har signerat det åt mig. Väldigt kul att ha.
 
James Arness som Zeb Macahan.
 
För mig är det rollen som Zeb som gjort mest intryck. Den gestaltade honom på ett personligt plan; stor, trygg, ärlig och pålitlig. Jag tycker att han gjorde sina roller med bravur och är i mitt tycke en perfekt westernskådis som är väl värd att se i någon av hans filmer eller serier.
Skådespelare | |
#1 - - Göran:

Suveränt! 👍🏻

Svar: Tack /Lars
oldwestriverstone.blogg.se

Upp