Pale Rider

Nu var det ett tag sedan det kom med en film på bloggen. Såg att jag inte hade tagit med någon rulle med den kanske mest kände western tolkaren - Clint Eastwood. Satte mig och såg en film som jag sett fler gånger än jag kommer ihåg. Den är enligt mitt tycke en av hans bästa i westernkategorin och är en film som man absolut bör se, i alla fall en gång. Filmen jag menar är Pale Rider.
Filmen kom på bio redan 1985 och regiserades av huvudrollsinnehavaren själv - Clint Eadstwood.
 
Clint Eastwood som The Preacher.
 
Clint spelar en präst som kommer till ett litet samhälle där han får kontakt med en familj, som består av en dotter Meghan, hennes mamma Sarah och mannen dom bor med Hull Barret. Dom har en inmutning vid Carbon Canyon där dom tillsammans med andra guldletare försöker hitta den ädla gula metallen.
På detta ställe finns det också en man som använder sig av stordrift för att skapa sig en förmögenhet på guld. Han heter Coy Lahood och skyr inga medel för att få vad han vill.
Då Clint har flyttat in hos familjen visar det sig att han är präst och att han har ärr över ryggen efter kulhål. Han kallas därefter för Preacher. Efter upprepade konflikter med Lahoods män, däribland jätten Club som spelas av Richard Kiel (Jaws från två Bond-filmer) får Lahood nog och erbjuder guldvaskarna 1000 dollar var för att lämna sina inmutningar.
 
Richard Kiel som Club.
 
Med stöd av Preacher så beslutar dom sig för att stanna. Detta gör att Lahood anställer sheriffen Stockburn och hans vicesheriffer som upprätterhåller lagen på det sätt som den som betalar dom vill.
På beskrivningen av the Preacher tycker Stockburn att han känner igen honom, men att han borde vara död för länge sedan.
 
Stockburn och hans manskap.
 
Allt kommer naturligtvis ner till en klassisk uppgörelse som man bara kan gissa sig till hur den ska avlöpa.
Filmen utspelar sig i ett otroligt naturskönt och vildmarksmässigt område någonstan i Kalifornien.
Berättelsen är väldigt noga igenomtänkt och handlingen jobbar sig framåt på ett bra och inte helt förutsägbart sätt. Det är stor kvalitét på skapandet av denna mycket sevärda westernfilm.
Det finns också lite anspeglingar på djupare saker som man förstår och kanske funderar lite på när man sett filmen.
 
The Preacher gör entré in i det lilla samhället Lahood på en grå springare.
 
Filmer | Clint Eastwood | |
Upp