En flykt mot livet.

Dom flesta indianer drömde om att leva sina liv i enlighet med sina traditioner, seder och bruk. För dom flesta stod det dock klart efterhand att så inte skulle bli fallet vartefter åren gick. Dom vita trängde på allt mer och snart fanns det inte många utrymmen i detta jätteland i väst som inte var exploaterade.
Bland dom sista att hålla ut var apacherna i södra delarna av Arizona och ner i Mexiko. En man som inte var villig att ge upp sitt gamla leverne var Adelnietze. På våren 1886 befann han sig tillsammans med en grupp stammedlemmar i Cañon de los Embudos i nordöstra Sonora i Mexiko.
 
Adelnietze i mitten längst fram.
 
Adelnietze hade troligen deltagit i många av dom slag och skärmytslingar som ägt rum med den amerikanska armén. Han hade även tjänstgjort som spejare åt armén. Men att kapitulera var inte ett alternativ för honom, han ville fortsätta att kunna jaga, handla med andra och röra sig som han själv ville i naturen under den stora anden.
I september 1886 befann han sig i Skeleton Canyon där han vägrade att godta general Nelson Miles kapitulationskrav. Istället tog han och sex andra apacher sin tillflykt in i Sierra Madre bergen. Där anslöt dom sig snart till andra indianer som vägrat att finna sig i livsstilen som dom vita försökte få dom att godta.
Mellan 1886 och 1896 levde han rätt bra med sitt band och sin familj. Dom utförde räder mot olika nybyggen för att få tag saker dom var tvugna att ha. Detta var lätt. Det blev dock allt svårare att röra sig obemärkt i dom tidigare folktomma otillgängliga dalgångarna i Sierra Madre. Mer soldater började patrullera dom vidsträckta områdena samtidigt som det blev allt fler nybyggen.
 
En bild tagen i april 1886. Adelnietze tvåa från vänster och Geronimo andra stående från höger.
 
I maj 1896 hade civila och militären förföljt Adelnietze till hans boplats vid Guadalupe Canyon på gränsen mot Mexiko. Ett överfall gjordes och indianerna flydde åt olika håll. Adelnietze blev dödligt sårad och spejare spårade honom. Först hittade dom hans blodiga byxor och sedan fann dom kroppen. 10 år hade nu gått sedan han valde ett liv i frihet och att själv få bestämma sin dag............
 
 
 
 
Native americans | Apacher, Arizona, Mexiko | |
#1 - - Anonym:

Intressant och bra skrivet👌

Svar: Tack så väldigt mycket!/ Lars
oldwestriverstone.blogg.se

Upp