Att äta på restaurang

På nybyggarställen startade ofta det som var en nödvändighet, nämligen restauranger, i tält. Vartefter som fler vagnar rullade väster ut och fler människor valde att slå ner sina bopålar så byggdes permanenta restauranger.
Varor togs in med hjulångare, tåg och diligenser.
I början och på avlägsna platser erbjöds viltkött från omgivningarna men även kyckling, nötkött, potatis, bröd, paj, kaffe och thé. Men redan på 1850 talet i Bellevue City vid Missouri River i Nebraska serverades fina måltider.
Detta kommenterades i Bellevue Gazette " den som tror att vi inte har något att erbjuda här ute i vildmarken kommer att bli förvånad. Ett stopp på Bellevue House kommer att visa detta".
 
En bild från Table Bluff Hotel and Saloon i Kalifornien. Mycket horn och päls - se tex "björnstolen",
 
På menyn i Bellevue House fanns tex: Kokt kyckling med äggsås, Kalvfilé, Kyckling a la cardadelle och många andra fancy rätter. Till efterrätt serverades sex olika pajer, 3 olika puddingar, frukt och nötter. Man kunde dricka chapagne, vin, madeira, portvin, ale m.m.
Även i western tog man intryck av det franska köket på sista halvan av 1800-talet.
Inredningarna var av olika kvalitet på olika restauranger. Allt från bänkar till dom finaste möbler och kristallkronor. Likaså var det med tallrikar m.m. Från tjockt porslin och tenntallrikar till det finaste porslinet och silverbestick.
Matställen kom och gick. Från att ligga på topp ena året var man borta två år senare. Särskilt stor omsättning var det i boskaps- och gruvstäder. Det var mer stabilt i järnvägsstäder.
The terminal Hotel i S:t Louis i Missouri hade en restaurang som drevs av den välkände Fred Harvey. Hans servitriser var klädda på samma sätt och var ett uppskattat inslag av cowboys som inte hade sett kvinnor på veckor.
 
Hans servitriser var ofta klädda ungefär enligt bilden.
 
På restaurangen i S:t Louis kunde man få apelsinpankakor:
 
1 tsk rivet apelsinskal
1 cup pankaksmix
1 cup apelsinjuice
1 cup tärnade apelsinklyftor.
 
bara att vispa ihop och grädda. Servera med lönnsirap eller sylt.
 
 
Allmänt, Mat och dryck | |
#1 - - Anonym:

👍🏻👍🏻

Svar: Tack
oldwestriverstone.blogg.se

Upp