Western Fashion 2, Ladies 1870-talet

I det förra inlägget om kvinnors klädstil skrev jag om 1860-talet. Nu går vi vidare till 1870-talet och ser vad som händer där. Förut var det stora vida kjolar med tillhörande blus och kappa. När vi kommer in på 1870-talet går stilen på kjolarna mot ett mer platt utförande fram och åtdraget på sidorna runt höfterna för att sedan samla upp tyget baktill över stussen. Där använde man en så kallad turnyr eller kudde för att få det hela att stå ut lite mer. Man kunde också bygga ut underkjolen med hjälpa av metallband för att få till rätt utseende.
 
På bilden ser man hur det kunde se ut under.
 
Något som också blev mode under det här årtiondet var att lägga till veck, volanger och spetsar på både överdel och kjol. Man lade även till en extrakjol i stil med ett förkläde fram på kjolen som bildade vågräta veck på tyget sedan gick bakåt och upp mot bakdelen.
 
En modebild från 1875 som illustrerar det jag skrivet om.
 
Tygerna var av olika slag beroende på vad man skulle använda klänningen till, om det var på kvällen eller dagen kunde spela viss roll. Färgerna var ofta dova i olika kulörter. Jackan/överdelen skulle sitta åt ner mot midjan där den sedan gick ut i en kort lite vidare del mot höfterna.
Huvudbonaderna var av olika slag men precis som klänningar och dräkter var dom ofta rikt utsmyckade med tex blommor, band och fjädrar.
På fötterna hade man nätta snörade kängor med liten klack.
Klädbeskrivningen enligt ovan gällde förstås dom som hade råd. På landet och dom som arbetade gick förstås betydligt enklare klädda i kraftigare och mer slitstarka tyger.
 
På saloonerna gick dom som inte var så nogräknande klädda på ett helt annat sätt - men det hör till ett annat inlägg. (Bilden är från företaget Short Branch Mercantile som säljer skulpturer, fotokonst mm, deras adress är:
www.shortbranchmercantile.com.)
 
 
Kläder | |
Upp