Number One gun of the west

I februari 1836 tog Samuel Colt patent på sin första slaglåsrevolver. Han började med att bygga trämodeller och skapa avancerade ritningar. Vapensmeden John Pearson från Baltimore smidde sedan en prototyp. Efterhand startade Colt företaget patent Arms Company i Paterson, New Jersey. Den första revolvern som tillverkades där fick således namnet "the Paterson".  På dom första modellerna var man tvungen att ta bort pipan för att kunna ladda om. Efterhand tillverkades många klassiska modeller såsom Colt Dragoon och Colt 1851 Navy.
 
Colt Dragoon, första modellen.
 
1862 dog Samuel Colt men tillverkningen av vapen fortsatte. Man sålde massor av vapen under amerikanska inbördeskriget. I början fick man ladda vapnen med både en förladdning och en kula. Detta gjorde att omladdningen tog väldigt lång tid. Sedan utvecklade man hylsor såsom dom ser ut idag med laddning och kula i ett. I början av 1860-talet sökte den amerikanska armén efter ett nytt vapen. Detta kom att bli upptakten till ett av dom mest framgångsrika vapnen någonsin. I början tyckte dock armén att Colt hade för svaga vapen och man förordade Remington model 1858.
 
Remington Model 1858.
 
Colt ville vara med om att ta hem kontraktet med armén. För att bli mer konkurrenskraftiga gjorde William Mason och Charles Brinckerhoff Richards om 1870-designen till ett vapen med starkare ram samt att man tog bort trumkilen.
Det nya vapnet blev Colt Single Action Army med kaliber .45. Cylindern hade plats för sex patroner och en laddlucka till höger. vapnet hade dock ingen säkring. För att undvika vådaskott var det många som lät bli att sätt en patron i översta patronläget - på så sätt blev första skottet tomt. Armén köpte vapnet. Dom beställde 8000 stycken för 13 dollar styck i juni 1873. Under nästkommande 20 år beställde man 30000 vapen till.
1874 myntades det klassiska namnet Peacemaker.
 
The Peacemaker - Colt Single Action 1874.
 
Det var inte bara armén som använde detta vapen. Det spreds över hela kontinenten och användes av en rad kända personer som t.ex Pat Garrett, Bill Masterson, Billy the Kid och Wyatt Earp.
Vapnet tillverkas än idag, vilket säger lite om kvalitet och design.
 
Samuel Colt mannen, som gav namn till flera klassiska och legendariska revolvrar.
Vapen | |
Upp