Harry "Sam" Young

Young arbetade som bartender på saloonen No. 10 i Deadwood i Black Hills. På något vis hade han något otalt med en man som kallades Laughing Sam Hartman. Detta var en man som spelade mycket på olika salooner och han rånade en och annan dilligens också.
Hartman hade öppet hotat att döda Young. En gång till och med inne på No. 10. Han hade bett delägaren Carl Mann att få låna ett vapen så skulle han döda Young där och då. Nu blev det inte så.
Hartman var kompis med en kills som hette Myer Baum, men som kallades "Bummer Dan" bara för att han hela tiden skulle låna av andra, t,ex cigaretter, tobak, måltider m.m.
En sen kväll i slutet av augusti 1876 lånade Hartman ut sin rock till Bummer Dan, som stövlade in på No. 10. Bakom bardisken stod Young. Young sköt Bummer Dan till döds direkt på platsen i tron om att det var Hartman.
Young ställdes till svars för mord men blev frikänd av jurien.Det var precis efter att McCall hade blivit frikänd vid första rättegången för mordet på Wild Bill Hickok.
 
Deadwood som det kunde ha sett ut då Young kom dit 1876.
 
I oktober skulle det bli en ny rättegång mot McCall och då kände Young att det var bäst att lämna Deadwood så han slapp att riskera samma sak. För att ta sig till järnvägen i Cheyenne så tog han jobb som en av tio vakter på en guldtransport.
 
När Young var ung så läste han många western-noveller och det var det som fick honom att lämna sitt hem i New York 1863. På sin resa väster ut så arbetade han som pälsjägare, rallare m.m. När Young var 18-19 år kom han till Hays City i Kansas. Där blev han kär i en dans-palats-tjej. En kväll spenderade han 40 dollar på henne och dansade hela kvällen med henne.
Efteråt väntade Young på kvinnan utanför stället. Wild Bill Hickok kom då fram till honom och påtalade att han sett hur Young hade gjort av med alla sina pengar under kvällen. Wild Bill gav Young en del råd.
Wild Bill lärde Young hur man selade på ett sex-spann mulor och hur man körde dom. Young fick sedan arbete som mul-kusk och arbetade ett halvår i Hays City.
 
Mul-spann.
 
När Jenney expeditionen gick in i Black Hills 1875 deltog Young som mul-kusk. Under denna resa träffade han på Calamity Jane. Hon var utklädd till soldat (man), men blev upptäckt. Hon blev ombedd av befälhavaren att lämna truppen. Hon frågade då mul-kuskarna om hon fick följa med dom då hon inte ville rida ensam p.g.a siouxindianernas fientligheter mot vita just då i Black Hills. Det fick hon. Hon åkte ofta med Young. En gång välte han sin vagn så dom åkte ner i ett vattendrag.
 
Calamity Jane.
 
Varje gång hon träffade på Young påminde hon honom om den gången han försökte dränka henne.
Efter expeditionen hamnade Young i Custer City där han drev en Saloon. Han tackade nej till att bli "town marshal" men gick med på att vara vice sheriff.
1876 hamnade han i Deadwood och började arbeta på No.10. Där träffade han på Wild Bill igen. Wild Bill berömde Carl Mann för att han hade anställt en sådan hedervärd och arbetssam man. Vad som hände därefter vet vi vi ju redan.
Young hamnade till sist i Portland i Oregon.
Intressanta personer | Deadwood, No.10 | |
#1 - - Anonym:

Intressant läsning👍👍

Svar: Kul att du tycker det!
oldwestriverstone.blogg.se

Upp