Western fashion 1

Mode har man pratat om så länge kläder har funnits, så det är väl på sin plats att börja skriva lite om det.
Jag tänkte försöka dela upp det i sex delar: 1860, 1870 och 1880 för respektive män och kvinnor.
Börjar med 1860 talets mode för kvinnor.
Under detta årtionde hände det en hel del, framför allt att man började använda kilar av tyg för att sy kjolar som skulle passa till dom ovala underkjolarna som gjorde sitt intåg. Man började också att använda mera dekorationer både på livet och på kjolen. I början av 60-talet var kjolarna fylliga och vida och man använde flera olika tygbitar istället för en för att sy kjolen.
I mitten 60-talet blev kjolarna större baktill där tyget samlades upp i öglor. Man skapade ett plattare fall framåt på kjolen.
 
Som det kunde se ut i mitten av 1860-talet. Med oval underkjol.
 
Runt 1865 kom ett nytänkande för att slippa släpa kjolarna i marken. Man började sy in styva band på lagom avstånd från varndra i kjoltyget. Detta gjorde att kjolarna stod ut och inte föll direkt ner.
Vad det gäller överdelarna så slutade dom ofta med två snibbar i midjans mitt, riktade neråt. Midjorna tenderade också att bli högre. Blusliven knäpptes med knappar, som blev allt större vartefter årtiondet fortskred, som gick i en rad i mitten. Mot halsen hade man en krage i spets eller linne som knäpptes igen med en brosch.
Över axlarna och ner mot bysten hade man ofta ett löst tygok med veck och volanger.
 
Hur man kunde se ut på 1860-talet.
 
Under denna tidsepok blev Garibaldi-blusen populär. Den härstammar från Italien och var av svart eller rött ylle eller vit bomull. Den bars ofta med rutig eller enfärgad kjol.
Något som också skiftade under denna tid var ärmutseendet. Dom kunde var väldigt fylliga som på Garibaldi-blusen. Dom kunde var klockformade eller var fylliga från armvecket och neråt.
Man använde också en form av midjeband på utsidan av blusen och kjolens överkant. Dessa kunde vara rätt breda och ofta hade dom en spets uppåt och en neråt.
 
Stor kjol och vida ärmar på blusen.
 
Var modet snyggt på denna tid? Vad tycker ni?
 
 
 
Kläder | |
Upp