The Gila Trail, del 1

I kolonisationen av dom stora vidderna och dom obebygda markerna i det stora landet i väster skapades många olika leder, många från väst till öst men även från söder till norr. Jag har tidigare skrivet om andra leder till exempel "The Oregon Trail". Det finns dock en led som skapades mycket tidigare. Utefter den har man hittat föremål som är ca: 15000 år gamla.
Denna led har haft många namn t.ex Sonora Road, Kearny Trail, Fort Yuma Road och Southern Route. Men den är nog mest känd under namnet "the Gila Trail". Den gick från El Paso i Texas till San Diego i Kalifornien.
 
En tuff och ogästvänlig natur väntade dom som begav sig ut på the Gila Trail.
 
Den första icke-indianen som följde denna led var en svart slav som hette Esteban. År 1538 hjälpte han en fransciskanermunk i sökandet efter Cibolas sju städer.  I mitten av 1820-talet följde pälsjägare i spåren. 1848 red major Lawrence P Graham och hans dragoner utefter samma led. 1855 tog en expedition samma väg för att finna en lämplig sträckning för järnvägen.
Innan inbördeskriget lät John Butterfield sina diligenser följa leden.
 
John Butterfield, född 1801 i New York, död 1869.
 
Under inbördeskriget tog unionens kaliforniaenhet samma väg under ledning av James Carleton.
Vid början av The Gila Trail i El Paso fanns det naturliga vattensamlingar som utgjorde perfekta påfyllningsplatser innan man begav sig väster ut över väldigt otillgänglig natur där vädret vat hett och omgivningen hård.
Innan, under och även en tid efter inbördeskriget var det svårt för nybyggare att bosätta sig efter The Gila Trail.
Apacherna gjorde vad dom kunde för att köra bort dom vita inkräktarna.
 
Apacherna försökte försvara sitt land.
 
Efter kriget fick amerikanska staten möjlighet att skicka soldater till området och med dom som skydd började man driva boskap efter leden och rancher började byggas och brukas.
 
Del 2 om denna spännande led föjer snart.........
Allmänt, Platser, natur, djur., Resmål | |
#1 - - Anonym:

Intressant läsning!! En bra blogg👍

Svar: Tack så mycket.
oldwestriverstone.blogg.se

Upp