Ett betydelsefullt foto

Som jag skrev i mitt sista inlägg så skulle jag återkomma till fotografiet som står vid fotogenlampans fot vid baren i saloonen.
Fotot jag pratar om är detta.
 
 
Fotot jag har är en reproduktion från orginalet. Varför kan nu detta kort vara så intressant ur westernsynvinkel?
För det första så är motivet från absolut rätt period - det ser man om inte på annat så på kläderna som personerna bär och då kanske framför allt kvinnorna. Så personerna i sig är alltså viktiga. 
Den person som är mest betydelsefull är personen som står fyra från vänster.
Innan vi fördjupar oss i honom så kan det vara kul att veta var kortet kommer ifrån.
För ett antal år sedan, runt 2010, köpte Randy Guijarro detta kort i en kuriosabutik i Kalifornien. Han köpte fotot tillsammans med två andra foton för två dollar. Detta kort är från 1878.
Efterhand studerade Randy kortet närmare och när han kom till person nummer fyra från vänster tyckte han att det var något bekant med personen. Det var kroppshållningen och hatten som fick Randy att tro att individen ifråga är Billy the Kid.
 
 
I uppförstoring ser han ut så här.
 
Tidigare fram till 2015 har bara ett fastställt kort med Billy the Kid sålts på auktion. Det var i Denver och då betalade en köpare 2,3 miljoner dollar för det kortet.
 
På detta kort är det kumpaner och deras flickvänner som är med. Randy och hans fru höll på i flera år för att få det fastställt att personen ifråga är Billy the Kid. 2015 är kortet försäkrat till 5 miljoner dollar. 
Så westernsaker kan ha ett riktigt bra värde. Randys 2 dollarsinvestering blev alltså mycket bra.
 
Så kontentan av detta är att det både är spännande, intressant och att det kan vara värt en hel del att samla westerprylar. Vad beträffar Billy the Kid så kommer det inlägg om honom längre fram.
 
Allmänt, Intressanta personer | Billy the Kid, fotografi | |
Upp