Nybyggarjul in the old west

Julen har vi firat under en mycket lång tid och det är inget undantag i västern. Från mitten av 1800-talet och framåt innehöll julen ungefär samma festligheter och traditioner som den gör än idag. Julpyntning, tomte, gran, sockor vid eldstaden och kyrkobesök var sådant som förekom redan då. 
För nybyggare, cowboys, pälsjägare och bergsfolk så var det oftast mycket enkla förhållanden. Jultiden var också ofta en svår tid med kallt väder och snöstormar. Soldater som befann sig på sina utposter sjöng julmelodier för att få någon form av julkänsla på avlägsna platser.
 
Målning av Jack Sorenson
 
Trots att man hade små medel som nybyggare försökte man ändå fixa så mycket julstämning som man bara kunde. För att dekorera använde man naturmaterial såsom städsegröna växter, kottar, nötter, bär och järnek. En del hade till och med en gran dekorerad med tygband, garn, bär, popcorn på pappersremsor och andra hemmagjorda prydnader t.ex figurer gjorda av halm. Kakdegsprydnader och pepparkaksgubbar var också populärt.
Man försökte också ordna så festlig mat som möjligt. Konserverad frukt, viltkött och kanske till och med skinka. Många kvinnor började att baka flera veckor innan för ha något extra gott till helgen.Gåvor var ofta egengjorda i form av t.ex majsdockor, träleksaker, kuddar och broderade näsdukar. Fanns det ekonomiskt utrymme kunde barnen kanske få lite godis. På julafton kunde familjen samlas vid eldstaden för att sjunga julsånger. På juldagen var det om möjligt kyrkobesök och senare en god måltid med familj, vänner och grannar.
På den tiden uppskattade man nog julen mer än nu då vi tar den för given och räknar hur många lediga dagar vi kan få ihop.
 
Målning av jack Sorenson
 
Jag önskar alla mina läsare en riktigt God Jul.
 
 
Allmänt | |
#1 - - Anonym:

God jul och gott nytt år!!! Tack för en kanon blogg !!!!!!

Svar: Kul att höra /Lars
oldwestriverstone.blogg.se

Upp