The hateful Eight

Jaha då har man sett ytterliggare en westernfilm, man kan ju inte se för många. Den här gången blev det en film som är nästan 3 timmar lång. Filmen jag pratar om är "The hateful Eight" av Quentin Tarantino.
Det är inte jättemånga skådespelare med, men rollistan är ganska namnkunnig. Filmen utspelar sig i ett kallt och snöinklätt Wyoming. Mitt i ödemarken ligger ett litet etablisemang med en bar och sällskapsutrymmen.
 
Dit kommer en dilligens med ett antal passagerare. En av dessa är  John Ruth som spelas av Kurt Russell. Han har med sig en tjej som han ska ta till nästa stad där han ska inkassera belöning för henne - då hon är en förbryterska.
På vägen har dom fått med sig Major Marquis Warren, spelad av Samuel L Jackson. Han är den enda svarta mannen i sällskapet och det finns en del personer från sydstaterna i gruppen av individer, så även på detta plan är det upplagt för en och annan konflikt i spåren efter inbördeskriget.
Russell är perfekt i westernfilmer, han har ju gjort några stycken vid det här laget.
 Russell och Jennifer Jason Leigh.
 
På stället dom kommer till finns det redan en grupp människor. Dessa är kanske inte alls vad dom utger sig för att vara. Det blir lite gissningar och alla har på något sätt att göra med varandra.
Konflikter och miningsskiljaktligheter löses på våldsamma sätt.
Skall John komma vidare med sin fånge och få sina pengar? 
Filmen utspelar sig i en ödslig miljö och personerna är som hämtade från tiden innan 1870.
Man sitter verkligen och funderar på vem som är the good guy, om det nu finns några sådana.
Ur historiskt filmperspektiv är den absolut sevärd. Ur westernperspektiv finns det självklart bättre filmer även om denna naturligtvis är bra gjord.
För mig är det dock lite för mycket våld, man kan filma händelser på olika sätt.
Vinterkänslan infinner sig på ett påtagligt sätt. Har man tre timmar att slå ihjäl så kan denna film vara ett alternativ i det stundande vintermörkret.
Det är bara att stiga ombord på dilligensen och följa med mot upplösningen och till slutet av filmen.
Filmer | |
Upp