Ensam i Yellowstone

Önskan att besöka vildmarken är något som lockar många människor och det kan man förstå med dom liv som många av oss lever idag. Man vill uppleva nya miljöer och platser samtidigt som man vill komma bort från ett ofta stressigt leverne. Man kanske söker ett äventyr.
Detta var vad Truman C. Everts tyckte när han år 1870 följde med på den andra av Washburns expeditioner till Yellowstone-området. Han var då 54 år gammal och hade arbetat som värderingsman i Montana.
Totalt bestod expeditionen av 19 man och man begav sig till området vid Yellowstone lake. 
På grund av den täta skogen så kom Everts ifrån dom andra den 9 september. I tron om att han visste vart dom andra hade tagit vägen så red han vidare, När första kvällen kom sköt den övriga expeditionen flera skott för att Everts skulle höra vart dom var. Everts hörde dock inte detta.
Följande dag fortsatte Everts sin tur.
När han vid ett tillfälle klev av sin häst skrämde han den så pass att den sprang iväg - med all utrustning. Det enda som Everts hade kvar var några knivar, en metkrok och ett förstoringsglas.
 Yellowstone lake
 
Ett antal kalla nätter följde och Everts började inse att hans liv nog var i stor fara. Han hade kommit betydligt längre ifrån dom andra än vad Washburn trodde var möjligt. Washburn hade förutseende nog påtalat att ifall någon kom ifrån sällskapet så skulle man träffas vid dom heta källorna vid den sydvästra spetsen av Yellowstone Lake.
Everts blandade ihop olika riktningar och hamnade helt fel när han skulle ta sig till mötesplatsen.
Han vandrade omkring i dagar. Han åt tistlar som han kokade i vattnet i dom heta källorna. Någon gång lyckades han fånga en fågel som han åt upp. P.g.a näringsbrist så började han få hallucinationer. 
Vid ett tillfälle så skollade han sig på det heta vattnet på ena höften vilket gjorde att han var tvungen att sova sittande.
När han kom på att han kunde använda sitt förstoringsglas till att göra upp eld så fick han åtminstone värme.
Under en natt så spred sig elden och han vaknade i en eldring. Han brännskadade ena handen. Branden gjorde att han förlorade sina knivar och metkroken. Möjligheten till överlevnad blev allt svårare.
Han såg syner och uppfattade inte verkligheten. Den 16 oktober, 37 dagar efter att han blev ensam, trodde han att han såg två män och det visade sig vara så. Det var Jack Baronett och George A. Pritchett som var ute för att få belöningen för att hitta Everts. När de hittade honom vägde han bara ca: 30 kg. Trots de svåra strapatser som han var med om så levde han tills han blev 84 år.
 
Truman Everts 1816 -1901.
Allmänt, Händelser | |
Upp