The Shootist

Nybyggarområdena drog till sig mängder av människor. Dom flesta var förstås ordentliga och hade en religiös inställning till livet i sin helhet. Även om livets mening säkert var svår att förstå i många situationer.
En människa som hade en egendomlig inställning till livet och då särskilt till andras liv var Robert Clay Allison, som blev känd som "The Shootist". Han föddes 1840 i Tennessee och dog 1887.
Han anslöt sig till sydstatsarmén i början av amerikanska inbördeskriget. Men han blev snart utsparkad p.g.a personlighetsproblem. Han var inte kapabel att utföra sina arbetsuppgifter.
Allison klarade inte det påfrestande livet i armén.
 
1865 flyttade han till Texan Brazos River Territory. Där arbetade han som boskapsdrivare. Han flyttade boskap till New Mexico. År 1870 hade han skaffat en egen ranch i Colfax County i New Mexico.
Lokala tidningar skrev att han hade gjort sig av med 15 av sina män. Han var känd för sitt våldsamma uppträdande, särskilt när han var berusad.
I slutet av 1870 blev han kontaktad av en hysterisk kvinna när han satt på en saloon. Hon sade att hennes man hade dödat ett flertal människor, bl.a deras lilla dotter. Allison begav sig tillsammans med ett uppbåd till kvinnans gård. Man hittade dock inga döda. Några dagar sedan hittade man ben på ägorna. Mannen blev arresterad och placerad i finkan.
P.g.a sin vrede fritog Allison mannen, hängde honom och högg av huvudet som han satte på en påle och visade upp på en saloon. 
Till samhället kom det andra män som ville döda Allison och förbättra sina egna rykten som gunfighters.
En man vid namn Chunk Colbert bjöd ut Allison på middag för att skjuta honom under bordet. Men då kaffet serverades hann Allison först och dödade Colbert.
 
En riktig pang-måltid.
 
Allison sade sedan att han inte vill sända en man till helvetet på tom mage, därför antog han middagsbjudningen.
Vid ett tandläkarbesök slet han av tandläkarens läpp och försökte dra ut en tand på honom. Detta efter att tandläkaren hade börjat och borra i fel tand.
En markdispyt med en granne ville han lösa med ett knivbråk i en grop, man mot man.
Vem skulle då till sist bli Allisons baneman?
1887 skulle Allison köra saker från Pecos i Texas tillbaka till New Mexico. Han föll då av vagnen och ena hjulet rullade över nacken. Allison dog direkt. Ett hjul blev alltså banemannen och inte ett rep eller en skur med kulor som man annars kunde ha trott.
 
Robert Clay Allison
 
Intressanta personer | |
Upp