"A gambling Lady"

Det finns hur många intressanta personer som helst att skriva om. En del gick det bra för och en del fick alldeles för kort tid på jorden.  Men för dom flesta var livet en kamp. En person som lyckades bra var  Charlotta J. Thompkins. Hon föddes 21 april 1844 i Warsaw i Kentuckey. Hennes föräldrar var välbärgade bönder. Dom odlade bl.a tobak och hampa. Skördarna såldes till Detroit i norr och till New Orleans i söder. I New Orleans lärde hennes far henne många tricks inom kortspel, vilket han sysslade med i en av den tidens största spelplatser.  När Charlotta blev äldre följde hon med sin far på affärsresor till dessa städer och även till Europa.

 Charlotta

När inbördeskriget började tog Charlottas far värvning i sydstatsarmén. 1861 stupade han i ett slag. Charlottas mammas hälsa var dålig och man bestämde att Charlotta skulle skickas till Detroit, för att där kunna hitta en lämplig man som kunde ta över familjens företag. Men istället för att hitta en lämlig man så började hon sällskapa med en man vid namn Johnny Golden, som hon tidigare hade träffat i New Orleans. Nu hade han tagit upp spelandet som yrke från att förr ha varit jockey hos Charlottas far.

Dom båda gav sig ut på flodbåtarna, där dom ägnade sig år spel. För att kunna vidhålla sin eleganta stil var tvungen att vinna stora mängder pengar. Hon kom till San Antonio i Texas där hon började arbeta som croupier på University Club som ägdes av Frank Thurmond. Hon fick en del av vinsten som spelborden drog in. Hon var alltid elegant och snyggt klädd och hade ett sofistikerat sätt. Många ville spela vid den vackra kvinnans bord. Hennes perfekta yttre gjorde att ingen misstänkte henne för falskspel.

 Doc Holliday

Charlotta blev förälskad i Frank, som var delvis Cherokee. Under ett pokerparti kom Frank i bråk med en medspelare och dödade honom med sin Bowiekniv vilken han hade i ett snöre på ryggen under skjortan. Den dödes familj utfäste en belöning till den som dödade Frank. Frank blev tvungen att lämna staden. Snart lämnade även Charlotta staden och började söka efter Frank. Hon spelade sig igenom olika orter i det vilda Texas. När hon kom till Fort Griffin träffade hon på Frank på saloonen Bee Hive. Hon blev snart anställd och det var där hon träffade Franks vän Doc Holliday. Vid ett tillfälle sägs det att Doc förlorade 3000 dollar till den eleganta kvinnan vid hennes Farao bord.

 Farao-game in the wild west

Det var på detta ställe som Charlotta träffade Big Nose Kate, Doc Hollidays flickvän. Dom blev osams och drog vapen mot varandra. Doc fick gå i mellan för att förhindra blodutgjutelse. På denna saloon träffade hon sin forna vän Johnny Golden som spelade vid hennes bord. Nästa dag hittades han skjuten bakom saloonen. Charlotta betalade för hans begravningskostym samt en kista för 65 dollar. Hon närvarade dock inte vid själva begravningen.

Efter fem år i Texas flyttade Charlotta och Frank till New Mexico där dom också gifte sig. I ett bråk fick frank användning av sin bowiekniv ytterligare en gång då han dödade en man i självförsvar. Detta fick Charlotta och Frank att sluta med spelandet. Dom bosatte sig Deming där Frank lyckades bra med både gruvdrift och fastigheter. Charlotta blev en aktad medlem i samhället.

 Bild från Fort Griffin

Frank dog 1908, då hade de varit tillsammans i mer än 40 år. Hon levde ytterligare 25 år och dog 1934. Dom båda ligger begravda bredvid varandra. Hon fick med den tidens mått ett mycket långt liv som dessutom var mycket händelserikt. Hon hade många öknamn men det hon blev mest känd under var Lottie Deno, Deno syftar på pengar - hur hon nu kan ha fått ett sådant öknamn?

Kvinnor in the old west | Big Nose Kate, Doc Holliday, Gambling, Texas | |
Upp