"Wild Bill" Hickok -del 1

En av dom mest kända personerna från western-tiden är James Butler Hickok. Han hade ett minst sagt omväxlande och stundom ganska spännande liv. Där skillnaden på liv och död endast var en kulas riktning på  väg genom luften.

Hickok föddes 1837 på en bondgård i norra Illinois. 18 år gammal lämnade han hemmet och begav sig med sin bror till Kansas-territoriet.  Han försörjde sig genom ett flertal olika jobb som t.ex kusk. Han kommer under kommande år att vara spion, spelare, spejare, skådespelare, lagman men framför allt revolverman. Han var en man som skrämde nervösa män och blyga kvinnor. Hans största tillgång var hans snabbhet och hans träffsäkerhet med revolvrarna och det var det som gjorde honom till revolvrarnas mästare.  Han blev senare känd som "Wild Bill". Hur kunde det då bli så.....?

 James Butler "Wild Bill" Hickok

Den 12 july 1861 befinner sig Hickok på Rock Creek Station,  en gård tillhörande ponnyexpressen (se tidigare inlägg) i Nebraska. Dit kommer David MacCanles, hans son William och av dom två anställda. David menar att alla i huset ska ut därifrån. Gårdsföreståndaren  Wellman menar att David inte har någon rätt att kräva detta och med det sagt går han in i huset. Kvar står Wellmans fru Jane och Hickok som arbetar på gården. David säger åt Hickok att backa undan. David ber sedan Hickok om ett glas vatten. När han går in i huset blir han skjuten till döds av Hickok. Davids två anställda, Gordon och Woods,  rusar till undsättning. Hickok skjuter då båda två, men skotten är inte dödliga. Gordon flyr in i skogen men blir uppspårad och ihjälskjuten, troligen av en annan ponnyexpressryttare. Hickok och två till blir gripna för mord men frikänns då domaren tycker att dom har agerat för att skydda företagsegendom.

 Rock Creek Station i Nebraska

Den 21 july 1865 kliver Dave Tutt, en spejare, spelare och revolverman ut på torget i Springfield i Missouri. Han är mycket väl bekant med Hickok. Dom är bekanta sedan tidigare men har nu kommit på kant med varandra , först och främst genom spel , men enligt rykten ligger även en kvinnoaffär i grunden för deras ovänskap. Tutt har hävdat att Hickok är skyldig honom pengar, runt 40-50 dollar. Hickok betalar skulderna men Tutt påstår att Hickok fortfarande är skyldig honom pengar. Vid ett pokerspel tar Tutt Hickoks klocka, en Waltham klocka, från bordet och behåller den som säkring för den påstådda skulden. Tutt säger att han kommer att visa gå med klockan på torget nästa dag. ickok svarar att "det borde du inte göra såvida inte döda män kan gå". Nästa dag går Tutt ut på torget med klockan. Hickok bär sina båda revolvrar vilket även Tutt gör. Hickok säger åt Tutt att inte ha klockan på sig var på Tutt sträcker sig efter sina revolvrar. Båda männen skjuter samtidigt. Hickok träffar Tutt i hjärtat. Hickok blir anklagad för mord........

 Det tidigaste kända fotot av Hickok ca: 1863.
 
Fortsättning på Hickoks livsöde följer i kommande inlägg. 
Intressanta personer | Gambling, Ponnyexpressen, Wild Bill, revolverman | |
#1 - - Wild West:

Väntar på fortsättningen

Svar: Den kommer.......bara något inlägg emellan.
oldwestriverstone.blogg.se

Upp