The Salvation

Westernfilmer har gjorts av många och spelats in på olika platser i världen. Den här gången tänkte jag återge upplevelsen av att ha sett en "dansk" westernfilm. Den är dock inte inspelad i Danmark. Filmen ifråga heter "The Salvation" och i ena huvudrollen återfinns Mads Mikkelsen. Han spelar karaktären Jon som har flyttat till det stora landet i väster någon gång på 1860-talets andra hälft. Med sig har sin bror Peter gestaltad av Mikael Persbrandt.
Året har hunnit bli 1871 och platsen är någonstans i mellanamerika. Jon möter upp sin fru och deras son som precis har anlänt.
 
Jon möter sin fru och son efter att de har anlänt med tåg.
 
Jon har köpt en bit mark där han också har byggt ett hem åt familjen. För att komma dit tar dom dilligensen ut i vildmarken. På denna resa får dom sällskap av två herrar som visar sig vara allt annat än civiliserade.
På grund av det som sker under resan kommer Jon senare i konflikt med en tyrann som bor i det samhälle som ligger närmast hans egen gård.
 
Tyrannen heter Delarue och spelas av Jeffrey Dean Morgan.
 
Delarue har ett förflutet som militär och är fullständigt känslolös, vilket medborgarna  i det lilla samhället börjar känna av allt hårdare. Jon hamnar i en situation som han har svårt att reda ut själv. Till hans undsättning kommer brorsan Peter.
I Delarues sällskap finns en kvinna vid namn Madelaine. Hon har haft ett hårt liv och är märkt av detta. Denna roll görs av Eva Green.
 
Eva Green under inspeningen av "The Salvation".
 
Borgmästaren och sherifferna i det lilla samhället spelar mer eller mindre med i Delarues spel och vågar inte stå upp emot honom. Bakom Delarue finns det dock andra aktörer som styr hans agerande. Det är bäddat för en uppgörelse i sann westernanda.
 
Filmen är välproducerad och bygger mycket på atmosfär och känsla istället för långdragna dialoger. Det är filmat med vidvinkel många gånger för att ge rätt inlevelse i miljön.
Mikkelsen, Green och Morgan gör mycket bra rollprestationer. Filmens olika karaktärer vävs samman på ett enkelt men trovärdigt sätt.
I rolllistan finns även namn som Jonathan Pryce och Eric Cantona.
Tycker man om western eller bara gillar bra film så bör man absolut se denna film. Det är 1 timme och 32 minuter som går fort. Filmen spelades in 2014.
 
 
Filmer | |
Upp