Oregon trail

Idag tar vi resandet som en given och smidig sak. Att ta sig tvärs över en kontinent räknas i timmar. Blir man försenad en timme eller två tycker man att det är förskräckligt fast man får vänta i en skön fåtölj med dryck och mat precis i närheten dessutom får man sitta i ett ombonat utrymme med behaglig temperatur.
Annat var det förr, en resa över en kontinent tog månader och man var glad om alla kom fram välbehållna och fortfarande i livet. Trots vetskapen om stora risker gav man sig iväg i hopp om ett bättre liv när man kom fram.
En av dessa resor gick ut efter den led som fick namnet Oregon trail.
Denna led började i Missouri och gick väster ut genom bl.a Iowa, Nebraska och Wyoming. Hela sträckan var ca: 3500 km lång.
Denna led stakades ut av pälsjägare mellan 1811 och 1840. Första vagnståget tog sin färd väster ut år 1836.
Efter hand som Oregon trail användes mer och mer gjordes det förbättringar, som tex broar och färjor över vattendrag.Alla förbättringar gjorde att resan gick fortare.
Man använde häst- och oxdragna vagnar.
Färden var farofylld. Man drabbades av sjukdomar, olycksfall, ormbett, indianöverfall m.m.
Storhetstiden för leden var mellan 1846 och 1869. Man beräknar att ca: 400 000 nybyggare, jordbrukare, gruvarbetare, företagare med flera använde delar av Oregon trail. Bitvis gick även andra leder in på denna led och sedan vidare mot andra slutmål.
Jag har själv varit vid bitar av denna "väg" bl.a vid Chimney Rock i Nebraska.
 
Denna klippformation utgjorde  ett perfekt landmärke och när mar såg "skorstenen" visste man att man var på rätt väg. Jag kommer ihåg att det fanns en varningsskylt för skallerormar vid denna enastående och historiska plats.
Idag går några av Amerikas stora genomfartsvägar bitvis utefter den led som pälsjägarna började använda i början av 1800-talet.
 
Platser, natur, djur., Resmål | Oregon trail | |
Upp