Red Cloud

När dom vita en gång kom till den "nya kontinenten" så var den naturligtvis redan bebodd sedan länge.
På grund av en del missuppfattningar vid ankomsten till resmålet så blev dom redan boende där kallade indianer, ett samlingsnamn som sedan dess har levt kvar.
Dom har sedan dess med all rätt spelat en stor roll i kontinentens utveckling, kommer att återkomma i mängder med inlägg om händelser, personer och annat som rör detta heroiska folkslag. Den första personen jag kommer att berätta om är mannen som är känd under namnet Red Cloud.
Red Cloud, egentligen Maȟpíya Lúta, född 1822, död 10 december 1909.
 
Han föddes 1822 vid floden Platte River i Nebraska. Hans mamma, Walk as she thinks, tillhörde Oglala siouxerna och han far, Lone Man kom från Brulé siouxerna. Enligt deras tradition tillhörde barnet mammans klan så Red Cloud blev alltså medlem av Oglala stammen.
Hans föräldrar dog när han endast var runt tre år gammal.
När han kom upp i åren stred han mot andra stammar så som Pawneer och Kråkindianer, på detta sätt skaffade han sig i tidig ålder stridserfarenhet.
 
Red Clouds krig.
Flera präriestammar fanns i området Wyoming och Montana vid mitten av 1860-talet.. Det var nordliga Cheyenner, Arapahoer och Sioux-indianer. Den amerikanska armén och nybyggare respekterade inte indianernas område. På grund av detta och andra förhållanden ledde det fram till det som kallas Red Clouds krig.
Detta pågick mellan 1866 0ch 1868. Red Cloud ledde sina krigare till flera segrar mot den amerikanska armén. Det slutade med det stora fredsfördraget som tecknades vid Fort Laramie år 1868.
 
 Fort Laramie, som det kan ha sett ut 1868.
 
Det ledde bland annat fram till grundandet av "the great Sioux reservation" i Nebraska och South Dakota.
Red Cloud besökte också Washington DC där han träffade presidenten Grant.
1873 slog sig Red Cloud ner vid White River i Nebraska tillsammans med delar av sin stam.
År 1874 ledde general George Custer ett spaningsuppdrag med amerikanska armén in på Siouxerna område.
Dom spred snart nyheten att man hade funnit guld i Black Hills, siouxernas heliga berg, i South Dakota.
Snart invaderades området av lyck- och guldsökare. Det i sin tur gav upphov till det stora "sioux-kriget".
Innan det bröt ut besökte Red Cloud tillsammans med andra hövdingar president Grant för att få till ett fredligt stopp på kontraktsbrottet. Man blev då erbjuden 25000 dollar för marken. Ett kontrakt som ingen av hövdingarna skrev på.
Efter detta möte insåg red Cloud att hans stam aldrig skulle kunna besegra dom vita, som fanns i oändliga antal. 1878 slog han sig ner i South Dakota, där hans resevat fortfarande idag existerar. (Jag har själv besökt det och återkommer till det i ett nytt inlägg under Resmål.)
Red Cloud deltog inte i slaget vid Little Big Horn.
 
Hela sitt liv fortsatte han att kämpa för sitt folk och motsatte sig den amerikanska statens sätt att överta mer och mer land från siouxerna. 1909 gick han bort i en för tiden ansenlig ålder. Han hade sett sitt folk vara ett storslaget suveränt folk som rörde sig fritt över obegränsade landområden till att hamna på ett resevat styrt av ett annat folkslag. Han ligger idag begraven på Pine Ridge Resevation i South Dakota.
Red Cloud converterade till katolisismen där av korset på hans grav.
 
Han sade ett bevingat utalande: "Dom vita lovade oss många olika saker, med dom höll bara ett löfte -dom skulle ta vårat land och det gjorde dom".
Native americans | |
Upp