Matlagning i nybyggarstil

Mat är något vi måste ha idag och så var det även under westerntiden. Till skillnad från idag då man bara behöver vrida ett vred åt något håll för att rätt snart ha varm färdiglagad mat så var det betydligt mer omständigt förr.
Oavsett om man bodde i en sod - buster koja (se tidigare inlägg), i ett tegelhus i Arizona eller i en timmerstuga i Colorado så behövde man någonstans att laga mat.
Detta skedde antingen över öppen eld eller i någon form av ugn. Man var tvungen att ha en i förväg väl planerad daglig rutin för att kunna nyttja sin ugn/spis. Under den varmare årstiden tände man upp varje morgon, men då det var kallt lät man inte elden dö ut helt, man sparade alltid lite glöd för att snabbt få igång elden på morgonen.
 
En typ av spis. Är den lagom varm kan man t.ex värma fötterna på den.
 
På de ställen där det fanns trä så eldade man med det. Där det var ont om vanlig ved så eldade man med torkad djurspillning, t.ex från bufflar.
Dom flesta ugnar på den här tiden var tillverkade av gjutjärn och hade en del för själva eldhärden och en del som användes som ugn. Uppepå var det plant och där kunde man ställa kaffepannor eller kastruller.
Finare ugnar var försedda med en vattenbehållare bredvid eldstaden. På detta sätt så kunde man få näst intill kokande vatten hela dagen.
 
Det gällde att ha ganska stort utrymme runt ugnen/spisen så att inte huset brann ner p.g.a den höga temperatur som ugnen fick.
 
Idag ställer vi in ett gradantal och väntar tills det är klart. Då fick man köra in handen och känna om det var varmt, hett eller väldigt hett. Med hjälp av ett spjäll kunde man få högre eller lägre förbränning och på det sättet kunde man variera värmen.
 
 
Spisarna stod oftast inne i byggnaderna, men man kunde även ha dom utanför som synes på bilden ovan.
Idag lagar vi till all möjlig mat och köttet ska ha exakt rätt temperatur - t.ex 65 grader. Då var man nöjd om man fick varm mat en gång per dag. Känns som vi kanske är lite väl kräsna idag eller?
Allmänt, Mat och dryck | mat, recept | |
#1 - - Anonym:

Bra!

Upp