James Butler "Wild Bill" Hickok -slutet

Efter att ha lämnat Hays City så kommer Hickok till Abilene i Kansas. Detta har blivit en stad som har vuxit upp runt boskap och transport av dessa kreatur. Staden har en känsla av laglöshet kring sig.
I november 1870 mördas sheriffen Tom Smith bara ett antal månader efter att han har tillträtt som lagman.
Därefter avlöser olika personer varandra på posten som sheriff i den vilda staden.
Den 15 april 1871 utses Hickok till sheriff /marshal av staden.
 
Förmodligen såg stjärnan han fick ut så här.
 
Hickok får i uppdrag av staden att rensa ut bland bordellerna och få dessa mindre laglösa. I och med detta skapar han sig en hel del ovänner bland de texasbor som bor i staden.
På hösten 1871 håller ett gäng med cowboys på och terroriserar salooninnehavare och andra på huvudgatan. Ryktet går att en man vid namn Phil Coe har sagt att han ska döda Hickok innan första frosten lägger sig.
På kvällen hör Hickok ett skott avlossas och finner ett gäng stående utanför Alamoe Saloon. Phil Coe har en revolver i sin hand. Han påstår att han har skjutit mot en lösspringande hund.
Hickok påtalar att han tidigare varnade gänget för att bära med sig vapen.
Coe drar fram ytterliggare en revolver och skjuter två skott mot Hickok. Båda missar. I detta skede drar Hickok båda sina Nayv Colt revolvrar (Se inlägg om dessa) och skjuter samtidigt med båda. Coe träffas av två skott i magen.
 
 
I tumultet som uppstår ser Hickok diffust en annan man med vapen och avfyrar sina revolvrar igen. Tyvärr visar det sig att det är en av hans goda vänner, som han har skjutit ihjäl. Hickok slutar som Marshal efter åtta månader på posten.
Ett kringflackande liv tar sin början. Han träffar en del kända personer bl.a Buffalo Bill. Efter hand gör han staden Cheyenne i Wyoming  till sin utgångspunkt. Han är  bl.a spanare på jaktturer efter bison.
Den 5 mars 1876 gifter han sig med Agnes Lake Tatcher. Efter en smekmånad beger han sig åter till Cheyenne där han planerar en tur till Deadwood i Black Hills.
Omkring den 12 juli 1876 kommer gruppen av människor till Deadwood. Bland dom som finns med är Calamity Jane.
Den 2 augusti stegar Hickok in på Lewis, Nuttall och Manns No 10 Saloon. Vid ett bord pågår ett pokerparti.
Hickok känner igen William R. Massie och Charlie Henry Rich, den förste som ångbåtskapten och den andre som crupier från Cheyenne. Hickok frågar om han får delta i spelet. Det får han. Den enda stol som är ledig är en stol som gör att Hickok blir sittande med ryggen mot baren och ena ingången. Han ber att få sitta med ryggen mot ena väggen som han brukar, men ingen av dom andra vill flytta sig.
 
 
Då spelet har pågått i ca: tre timmar kommer en man in på saloonen. Det är Jack McCall också känd som Bill Sutherland. Han smyger fram bakom Hickok och drar fram en revolver vilken han har gömd innanför kläderna.
Han riktar mynningen mot bakhuvudet på Hickok och trycker av.
Hickok blir sittande still ett ögonblick men ramlar sedan åt sidan ner på golvet. Han dör omedelbart.
McCall lämnar saloonen. Vem denne McCall är och hur det går för honom kommer i ett annat inlägg.
 
 
James Butler Hickok blev 39 år gammal. Han ligger begravd på Mount Moriah gravplatsen vid Deadwood i South Dakota.
Allmänt | |
Upp