Kaktusarnas kaktus

Vart man än kom som nykomling i det stora landet i väster så upptäckte man saker, platser, djur, växter m.m. som man aldrig tidigare hade sett. Man kanske hade hört någon förvrängd historia som hade överdrivets allt mer i takt med att åren gick.
Dom som kom till t.ex Arizona möttes av en helt ny miljö med röda klippor och en sparsam växtlighet som inte alls såg ut som i Europa. Det mest slående som den nye besökaren mötte var nog dom stora kaktusarna.
 
Denna bild är från 1886 den 18 februari. Fotot är taget nära Fort Thomas.
 
På bilden ser man den typiska kaktusen som kallas Saguaro och på latin (Carnegiea gigantea). Sitt latinska namn har den fått för att hedra stålindustrimannen Andrew Carnegie.
Kaktusarna finns i Arizona, Karlifornien och i nordvästra Mexico. Dom kan bli över 20 meter höga och leva länge.
Sidogrenarna kan börja växa efter 75-100 år. Men alla får inte grenar. Från april till juni blommar den med vita blommor som slår ut efter solnedgången och fram till följande eftermiddag.
Frukerna mognar i juni och är 6-9 cm långa. Dom är röda och innehåller massor av frön. Men dom består också av ätbart fruktkött.
 
Kvinnor som samlar in dom ätbara kaktusfrukterna. Bilden är från 1907.
 
Dessa kaktusar är inte helt ovanliga när man ser "the lonesome cowboy" rida iväg mot solnedgången.
När jag besökte staden Tombstone så såg man dessa giganter till kaktusar på många ställen. I Arizona är dom skyddade enligt lag, man får inte skada dom på något vis.
 
Allmänt, Platser, natur, djur. | kaktus | |
Upp