Westernfilmer - den första.

Under den här rubriken tänker jag ge uttryck för mitt tyckande och tänkande om filmer och serier i western kategorien. Detta är en filmtyp som har producerats i stort sett ända sedan man kom på konsten med att göra film.
Man brukar anse att "Det stora tågrånet" var den första westernfilmen som sedan banade väg för otaliga filmer i denna filmstil. Broncho Billy Anderson hade huvudrollen och efter honom har det kommit en mängd karaktärskådespelare som utmärkt sig, t.ex Clint Eastwood och John Wayne m.fl.
Vad är det då som gör dessa filmer unika. Många saker förstås som till exempel naturen, städerna där olika handlingar utspelar sig, den ofta karga miljön, handlingarna med "god and bad guy", ofta någon vacker kvinna,
hästar, vagnar och det enkla, inga tekniska eller obegripliga lösningar, den typiska klädstilen; elegant för både kvinnor och män. Ja listan kan göras mycket längre.
Den första filmen att hamna under denna rubrik är Silverado.
En film som spelades in 1985 men som ändå känns modern - det är ytterligare en sak med westerns - det spelar inte så stor roll när dom är inspelade. Filmen är 2 timmar och 7 minuter, men dom 127 minuterna känns aldrig långa. Filmen är skapad av Lawrence Kasdans och den har en gedigen rollbesättning. Några av skådespelarna är Kevin Costner, Kevin Kline, Danny Glover, Scott Glenn och Brian Dennehy.
Handlingen utspelar sig i nordvästra USA och handlar om två bröder som är på väg till Kalifornien. Det går ju naturligtvis inte helt enkelt. En måste räddas ur ett fängelse. Därefter fly från ett uppbåd lett av Sheriff Langstone, spelad på ett utmärkt sätt av John Cleese. För att sedan hamna i staden Silverado, som styrs genom en korrupt sheriff spelad förträffligt av Brian Dennehy. Denna film har allt (dock inget indianöverfall) som en klassisk western ska innehålla; revolverstrider, salooner, uppbåd, vagnståg, boskap, vackra naturscenerier m.m. Allt presenterat på ett snyggt sätt med lite glimten i ögat
Skådespelarna gör en god och övertygande insats. Man har även lagt sig vinn om att få miljöer, detaljer och kläder bra. Av mig får den fyra patroner av sex möjliga.
Filmer | |
Upp