Fortsättningen

En ny typ av tillvaro började för Big Swede. Han skulle inte bara skaffa mat utan nu gällde det att bygga upp en hållbar stationär miljö. I detta var naturligtvis det ny huset det viktigaste. Då det fanns gott om timmer byggde han ett tvårums timmerhus, med en stor öppen spis.
Byggandet tog hårt på hans krafter och det tog sju månader innan huset stod klart. Sommaren hade varit varm och mitt på dagarna hade det varit alldeles för hett för att utföra hårt kroppsarbete.
Huset byggde han på västra sidan om vattendraget, ca: 100 meter från det livsviktiga kalla kristallklara vattnet.
Då han hade varit på platsen i nästan fem månader hände något viktigt och avgörande för hans existens.
Det var i början av september och sent på en förmiddag när han skulle vittja några fällor som han hade placerat en bit söder ut längs vattendraget. I en glänta bredvid en stor gran stod en vit och brun häst. Den hade gula avtryck efter händer på sidorna. En bit från hästen låg en människa orörlig.
Big Swede gick försiktigt fram mot mannen som låg i gräset. Han såg att mannen var klädd i hjortskinnsbyxor men att han i övrigt var bar på överkroppen. Han hade ett sår och en svullnad ovanför vänster öra. Big Swede antog att han hade ramlat av sin häst och slagit i huvudet i en stor trädstam som låg bredvid.
Mannen levde och Big Swede lyft upp honom och lade honom över hästryggen och tog med honom och hästen tillbaka till timmerstugan. Mannen vaknade till efter någon timme. Detta var början på en mycket fördelaktig kontakt med en klan från Cheyenne stammen.
Efter hand hittade fler och fler nybyggare från "Oregon trail" vägen ner till Big Swedes Riverstone. År 1863 hade flera familjer bosatt sig i närheten av Big Swede. År 1867 hade ett litet samhälle grundats ca 3 km från den plats där Big Swede valde att bygga sin timmerstuga - namnet på den nya staden var Riverstone City.
Efter drygt ett år kom även järnvägen genom Union Pacific till staden, vilket medförde att staden växte.
Vi är nu framme vid år 1873 och det är staden som den ser ut nu som vi kommer att skildra i ett miniatyrlandskap,
med olika byggnader, folkliv och livet runt staden. Följ bloggen och se hur allt växer fram.
 
Så här kan det ha sett ut där Big Swede byggde sitt hus. 
Riverstone - The city | |
#1 - - Anonym:

Vilken härlig start på bloggen. Väntar på nästa inlägg/ Helena

Svar: Tack, kul att höra! Det kommer mycket mer efter hand.
oldwestriverstone.blogg.se

Upp